2004. március 22.

A zarándokút indítékai

A Camino mentén élők kissé csalódottan látják, hogy sok zarándok nem egyértelműen vallásos indíttatásból vág neki az Útnak. A kiindulópont nemcsak földrajzilag, hanem lelki értelemben is igen különböző.

Mindenki elvárásokkal érkezik, számtalan különféle indítékból. Egy dolog azonban közös: azért szánták el magukat a zarándokútra, mert valamit keresnek. Ez különbözteti meg azokat, akik bakancsot húznak, veszik a hátizsákot és elindulnak Santiago felé, azoktól, akik szabadidejüket inkább utazással, pihenéssel, nyelvtanulással töltik.

Ezernyi oka van annak, hogy valaki elhagyja szülőföldjét, otthonát, és Santiago de Compostela-ba indul. Egy biztos: aki a Camino-t járja, nem csupán turista.

Talán észre sem vesszük, pedig nagy igazság, amit Don José María szokott mondani a zarándokoknak San Juan de Ortega-ban: a zarándok már az előtt megkapja a legfőbb adományt, hogy célba érne. Hiszen a legfőbb adomány maga az, hogy útra kelt. Ajándék, hogy zarándokok lehetünk.

Szent Jakab Útja egész személyiségünkre hat, külsőnktől lelkünk legmélyéig. Ahogy lépésről lépésre haladunk az ösvényeken, a Camino lelkülete mindjobban átjár, s végül igazi zarándokká alakít bennünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése