2004. március 22.

A Misztérium és a Camino

Mit tehetünk, hogy az úton járóknak segítsünk rátalálni a Miszteriumra? Először is gondoljunk arra, amit II. János Pál pápa ír az Új Évezredről szóló apostoli levelében: Mielőtt bármit is tennénk, térjünk vissza Jézus Krisztushoz. Éljük át megtestesülésének és húsvéti titkának misztériumát a Szentlélek által.

Nem arról van szó, hogy valamiféle ideológiát, hitrendszert vagy értékrendet védelmezzünk. Hanem elsősorban arról, hogy megcsodáljuk a bennünket meghaladó Misztériumot, amit nem tudunk szegényes fogalmaink közé szorítani, még kevésbé tettekkel rabul ejteni. Imádságban és az Eucharisztia ünneplésében kell szemlélnünk az Úr ámulatos jelenlétét. Elhallgatunk és megrendülve állunk az Ő színe előtt.

Azután próbáljuk hozzáadni azt a porszemnyit, amire mi magunk képesek vagyunk. Ha elvetjük az aprócska magot, a Lélek által szárba szökkenhet és gyümölcsöt hozhat. A Szent Jakab Út csodálatos eszköz a kezünkben. Bevezethetjük az imádságba azokat, akik nem ismerik, és újjáéleszthetjük azokban, akikben kialudt a lángja. A zarándoklat hatalmas adomány. A Szentlélek arra használja, hogy elvezesse az embert a profántól a szentig. Az egyháznak bátran meg kell jelennie a Szent Jakab Úton. Világos evangelizáló hivatással; nem hatalommal, nem kizárással, hanem bátor lendülettel.

A zarándokút tele van vallásos történelemmel, legendákkal, művészettel, jelképekkel, hagyományokkal, szokásokkal. Az imádsággal kulcsot adunk a zarándok kezébe, hogy megfejthesse mindazt, amivel a Camino során találkozik.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése