2004. február 12.

A Camino legrosszabb szálláshelyei

A Camino során sok mindennel találkozik az ember, főleg a szálláshelyek közt. Vannak posztmodern, giccses és igénytelenül összebarkácsolt szállások. Némelyik kifogástalan állapotú, mások kevésbé… Egyik állami fenntartású, a másik egyházi vagy magánkézben van, vagy valamilyen egyesület működteti. Találsz köztük egyszerű, kellemes épületeket, és találsz kaszárnyához hasonlókat. Azonban mindegyik a zarándokokért van, ezért valamennyi tiszteletet érdemel. Ha nem tetszik, tovább mégy, vagy kibírod, holnap úgyis új nap lesz.

Ám az összes zarándokszállást számba véve van néhány tényleg lepusztult hely. Igen, ezek a legrosszabbak.

Képzeld csak, még mikrosütő és mosógép sincs bennük, szó szerint! Nincs nyilvános telefon, üditő és cigaretta-automata, sőt internet sem, gondolj bele! Legtöbbjében még ágy sincs, a földön kell aludni vékonyka matracon. Szóval, ezek a leglepukkantabb szállások a Camino-n. Jól teszed, ha elkerülöd őket.

De azért mégis van valami különleges ezekben a szállásokban. Kedves emberek tartják fenn őket, akik élnek-halnak a zarándokokért, együtt vacsoráznak és reggeliznek velük. Vigyázat! Nem arról van szó, hogy főznek rád, csak arról, hogy közös asztalnál étkeznek veled. Megeshet, hogy magadnak kell megfőznöd a spagettit, esetleg bevásárolni küldenek vagy krumplit kell pucolnod. S ha mindezt megúsznád is, a mosogatás elől biztosan nem menekülsz! Itt általában nincs nyitva tartás, akkor jössz-mész, amikor szeretnél, és a biciklistának is épp annyi joga van, mint a gyalogosnak – vagyis semennyi! - Ó, majd elfelejtettem! Mindegyikben meghívnak közös imára, persze, csak ha szeretnél. Evés előtt asztali áldást mondanak, és ha szükséged van rá, szokott lenni valaki, aki meghallgasson.

Ezek:
  • Arrés, zarándok ispotály
  • Eunate, a kápolna melletti ház
  • Viana, a plébánia termei
  • Grañón, zarándok ispotály
  • Tosantos, plébániaépület
  • Bercianos del Real Camino, plébániai zarándokszállás
  • Foncebadón, zarándokszállás a templom mellett
Ha rendes és józan ember vagy, mindenképpen kerüld el ezeket a szállásokat. De ha egy csöppet is bolondos vagy, ha többre vágysz, ha olyasmit keresel, ami eltér a megszokottól, akkor keresd fel ezeket a szállásokat. Nem bánod meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése